לאחרונה יש פרסומים רבים וכתבות רבות בדבר האפשרות לפדות את כספי הפנסיה מבלי להגיע לגיל הפנסיה ומבלי לעזוב את מקום העבודה. מה המשמעויות של זה?
מעקף האיסור שבתקנון
בתקנון התקני יש איסור על פדיון תגמולים ממעסיק נוכחי לפני גיל 60. ניוד כספי התגמולים לקופת גמל עוקף את האיסור הזה ומאפשר פדיון. חוקי.
פגיעה בכיסוי הביטוחי
פדיון ו/או ניוד של כספי תגמולים פוגע בכיסוי הביטוחי – מאפס את גיל ההצטרפות, מה שיכול להביא להקטנת גובה הקצבה לעמיתים גברים שהם מעל גיל 40 בעת ביצוע הפעולה, ופוגע בתקופת האכשרה לכיסוי שארים, מה שעלול לגרום נזק לכל עמית/ה בכל גיל. חבל מאד.
פדיון בטרם עת ע"ח החסכון לפרישה
פדיון צבירה פנסיונית לפני גיל הפרישה גורמת להקטנת החסכון הפנסיוני ולפגיעה אנושה במקורות ההכנסה שלאחר הפרישה. חבל מאד.
מס על פדיון שלא כדין
פדיון כספי קצבה לפני גיל הפרישה הוא פדיון שלא כדין וחל עליו מס בשיעור 35% . יקר וכואב.
תשלום למבצע הפעולה
ביצוע פעולת הניוד לקופת גמל ובקשת פדיון שלא כדין עם תשלום מס זו פעולה שכל חוסך יכול לעשות בעצמו או להיעזר בסוכן הביטוח שלו. אין כל הצדקה לגביית תשלום בגין הפעולה הזו. עושק חזירי.
סיכום
מדובר בפעולה הרסנית בהיבט החסכון הפנסיוני והכיסוי הביטוחי. יש מצבים שאליהם נקלע לקוח והוא חייב לעשות זאת למרות הנזק, וגם אז ראוי לשקף ללקוח את היקף הנזק ולאפשר לו חלופות ראויות כמו הלוואה או פדיון כספים אחרים עם פחות נזק (קרן השתלמות, למשל).
ליזום פרסום מאסיבי ולעודד לקוחות לעשות צעד כזה מבלי לבדוק את הצורך ובכפוף לגביית תשלום כבד, בנוסף על המס שישולם – זה לא מוסיף כבוד לענף ולעוסקים בו.